Falbygdens MC Veteraner

Evenemang 2022

Besök hos Bert Ove Andersson Hjo

Foto: Conny Lingehed

29 Januari  2022   

Besök hos Bert-Ove Andersson Almedalsgatan 23 i Hjo. Ett 30-tal medlemmar hade mött upp hemma hos Bert Ove och han visade oss sin moped och bilsamling. Mopederna bestod mestadels av italienska fabrikat och bilarna var av märket Chevrolet Corvette. Efter detta intressanta besök så fick de som ville åka med till Café Guldknuten Hjo för en gemensam fikastund. 

Besök vid Falköpings Flygplats

Tage Åkesson till höger vid ett av klubbens segelflygplan.

2022-02-19

Vid klubbens besök hos Falbygdens Flygklubb som håller till på Falköpings Flygplats. Tage Åkesson tog emot oss och gjorde en rundvandring i hangaren där han instruerade oss om både segel och motorplan. Han förklarade lite om flygning, teknik mm samt vad som krävs om man skulle vilja satsa på den hobbyn. Efter hangaren så gick vi in till samlingslokalen där Göran Ohlsson hade förberett filmvisning. Under filmen så togs en kopp kaffe med smörgås. Vi fick se P-O Åberg när han visade upp MCV Umeå,s mc museum där han ingående visade samtliga fordon, ett museum värt att besöka om man har vägarna förbi.

Magnus Olofsson visade ett bildcollage från hans fars bildande av Jäla Motorverkstad från mitten av 1930 talet fram till 1990. Magnus visade många fina bilder om hur tiden har förändrats under denna tidsperiod. Magnus själv tog över företaget och drev det till 1990.

Besök hos Hjalmarsson / B-O- Karlsson

Rune vid en Hercules med Wankelmotor.

2022-03-19

En heldag med veteran mc.

Vi var ett 40 tal medlemmar som hade hörsammat denna dag. Kl 11.00 samlades vi hemma hos Folke och Rune Hjalmarsson och tittade på deras veteran motorcycklar. Rune visade och gav oss information om varje motorcyckel som de har, detta var intressant att få höra om de tekniska lösningarna som skedde när utvecklingen gick framåt.

Efter detta besöket så for vi vidare till Sandhem och besökte Bengt Olof Karlssons fina MC Museum. Bengt Olof har en särskild passion för engelska motorcycklarna och "brinner" för de äldre maskinerna från 1910 - 1930 talet. Ett museum som kan rekommenderas ett besök för den som vill se riktigt fina exemplar.

Efter detta besöket så sög det i kaffetarmen så dagen avslutades med fika vid Mullsjö Rasta.

Ett stort tack till Rune och Folke Hjalmarsson och Bengt Olof Karlsson för att vi fick komma denna soliga och varma tidiga vårdag.

Årsmötet 2022

2022-04-13.

Nu kunde klubben äntligen hålla sitt årsmöte i april som vi alltid har gjort. Men de två senaste åren har Covid 19 bestämt när det har gått att genomföra. Vi var ett 40 tal medlemmar som hörsammat kallelsen till Restaurang 4,an i Tidaholm för att delta i årsmötesförhandlingarna. Efter att mötet var avklarat så intog vi den sedvanliga middagen på restaurangen. Lotteriföreståndaren delade ut lotter som medlemmarna ska sälja nu i sommar. Man kan avsluta med att säga att nu är nästan allt som vanligt igen och önskar att det så får förbli.

Veteranträff vid Gökhems Bygdegård

2022-06-29.

Vädret var bästa tänkbara denna sommarkväll och uppslutningen var god. Från MCV Falbygden kom 21 st på motorcycklar samt några kom med bil. Det blev en fordonsutställning vid kyrkans grönområde där förutom våra motorcycklar fanns det ett flertal bilar, mest "Amerikanare" från 50 - 70 tal. Bord var uppdukat och det fanns kaffe och kakor samt korv med bröd att köpa. Detta var andra året som vår klubb besökte detta arrangemang och jag törs lova att vi gör så även nästa år.

Veteranträff för 2 hjuliga fordon i Brandstorp

2022-07-17.

Brandstorps hembygdsförening annordnade en veteranträff för de gamla två hjuliga fordonen. Träffen var välbesökt, ca 50 ekipage hade kommit varav ett 20- tal var klubbmedlemmar. Här fanns kaffe, korv att köpa samt att museet som ligger i anslutning till hembygdsgården var öppen. Arrangörerna var mycket nöjda med denna träff så den återkommer nog nästa år igen.

Soldathemmet vid Karlsborgs Fästning

2022-07-24

Arne Gustafsson som bor i Karlsborgsområdet hade ordnat en fika träff på soldathemmet som ligger inne på det gamla fästningsområdet i Karlsborg. Vädret var lagom för att ta en mc tur eller komma i nerkabbad bil. Elisabeth Kindbom som driver caferörelsen tog emot oss med öppen famn och det blev fotografering innan vi kom fram till fika borden. Hon tog en bild på oss som hon skulle skicka in till den lokala tidningen. På bilden ser vi Elisabeth.         Tack Arne, vi gör om det nästa år igen.  

Besök hos Gjuteriet i Mölltorp

2022-10-19

Klubbens medlemmar fick chansen att få komma in och se produktionen i full gång hos Mölltorps Gjuteri. Det man inte visste var att det krävs mycket förarbete innan man har gjutit en färdig produkt. Som ni ser på bilden så förbereds gjutning av tillbehör till ljuddämparna som ska sitta på Harley Davidson från tidigt 30-tal. Beställare av dessa är klubbens egen medlem Hans Whalström. Eftersom dessa delar inte längre finns att köpa så har Hans låtit gjuta dessa och försett andra Harley ägare med dessa svårfunna delar. Besöket uppskattades av besökarna som fick en trevlig eftermiddag i Mölltorp. 

Besök av Anders Christiansson från Karlsborg.

Anders Christiansson, fd fältflygare, helikopterförare mm

2022-11-16. 

Klubben hade riktigt fint besök i Falköping. Före detta fältflygare, helikopterförare, flyginstuktör mm. Anders Christianson från Karlsborg höll föredrag om sitt liv som han helt och hållet har ägnat åt allt som har med flyg att göra. Han visade ett bildkolage på storsbildskärm och berättade många intressanta händelser under hans minst sagt intressanta arbetsliv som han har gjort inom försvaret. Åren går och som fältflygare så har man ju en bäst föredag, och när Anders hade nått dit så började han med att utbilda nya ungdomar som ville bli stridspiloter. Samtidigt så arbetade han som helikopterförare inom försvarsmakten där även understöd till ambulansflyget ingick. Anders berättade att han redan som 4,a åring bestämt sig för att bli pilot i ett flygplan och jag tror nog att han mentalt fortfarande är en flygare trots att han passerat de 80.

Tack Anders för en intressant kväll.

Klubbrallyt 2022

2022-06-06.

Årets upplaga av klubbrallyt blev egentligen inget rally utan vi träffades på Åsle Tå för att kora årets klubbmästare. Bengt Olof Karlsson och Christina Karlsson stod som arrangörer där vi fick gå en promenadslinga och lösa kluriga frågor. Vi var närmare ett 40-tal medlemmar som mötte upp och när svaren var rättade så kunde årets klubbmästare koras. Etta och klubbmästare blev Magnus Olofsson tätt följd av Kurt Gustafsson på andra plats och på tredje plats kom Roger Lindberg. Efter pris cermonin så kunde deltagarna gå in till dukade bord och avnjuta en god lunch som klubben bjöd på. Avslutningsvis så tror jag att alla var nöjda med denna soliga försommardag som även var Sveriges nationaldag.